Reddingswerkers halen overlevenden uit puin

De brandweer in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch heeft in de eerste 24 uur na de verwoestende aardbeving zeker 120 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldde de brandweer, aldus lokale media.

Onder luid applaus werd na uren zoeken een overlevende uit een zwaar beschadigd kantoorgebouw gered. Ook werd een vrouw uit het puin gehaald, die zich onder een bureau had schuilgehouden in een ingestort pand. Omstanders wisten een baby te redden, die samen met zijn moeder was bedolven onder het puin. De moeder overleefde de ramp niet.

De brandweer meldde in eerste instantie dat vijftien mensen werden gered uit het zwaar getroffen pand van de lokale televisie, maar die berichten bleken later onjuist te zijn. Volgens de laatste schattingen zijn nog zeker 300 mensen vermist. 75 mensen zijn omgekomen door de beving met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter.

De meer dan vijfhonderd reddingswerkers zetten camera's en sonarsystemen in om overlevenden te lokaliseren. De hulpverleners hebben bij een aantal slachtoffers ledematen moeten amputeren om hen uit het puin te krijgen. Boven het zwaar getroffen centrum van de stad mag niet gevlogen worden, zodat reddingswerkers mogelijke noodkreten van slachtoffers beter kunnen horen.

De hulpverleners concentreren zich op twee grote gebouwen van waaruit mensen proberen te communiceren. "We krijgen sms'jes en horen klopgeluiden uit sommige gebouwen. Daar richten we ons nu op", aldus de woordvoerder van de politie.

De schade in Christchurch is enorm, mede doordat de beving slechts 5 kilometer onder de grond plaatshad. De stad kreeg nog geen half jaar geleden ook al een zware aardbeving te verwerken, waardoor veel gebouwen nog beschadigd waren.

Reddingswerkers halen overlevenden uit puin
Reddingswerkers halen overlevenden uit puin (Foto: ANP)