Doden door aardbeving in Nieuw-Zeeland

Door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter zijn dinsdagmiddag (lokale tijd) in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch meerdere doden gevallen. Dat meldden brandweer en politie in de stad op het zuidelijke eiland.

Burgemeester Bob Parker heeft de noodsituatie uitgeroepen. Die blijft minstens vijf dagen gelden. Volgens Parker is de schade aan de stad 'immens' en is hulp uit andere delen van Nieuw-Zeeland noodzakelijk. Hij sprak van 'een zwarte dag' in de geschiedenis van Christchurch. De premier van Nieuw-Zeeland John Key is op weg naar het rampgebied.

Door de aardbeving raakten twee bussen bedolven onder vallend puin, waarbij een nog onbekend aantal mensen om het leven kwam. Meerdere gebouwen stortten in, waaronder een kerk in het centrum van de stad. Volgens de priester zouden er nog mensen onder het puin kunnen liggen.

Meerdere mensen zouden vastzitten in beschadigde gebouwen. Op diverse plekken brak brand uit, maar door gebrek aan water is blussen volgens de brandweer moeilijk. In de stad sprongen op verschillende plekken waterleidingen. Een van de ziekenhuizen in de stad moest deels worden geëvacueerd, maar er kan nog wel worden geopereerd.

De infrastructuur in het gebied is zwaar beschadigd. Reddingswerkers hebben moeite om mensen in nood te bereiken. De telefoons in het gebied doen het weer, maar het netwerk is overbelast doordat veel mensen proberen elkaar te bereiken. De burgemeester heeft opgeroepen alleen te bellen in geval van nood en anders te sms'en. In 80 procent van de stad is geen elektriciteit.

Volgens Jaydn Katene, een inwoner van Christchurch, is de situatie erger dan na de zware aardbeving van september vorig jaar. "We vielen op de grond, alles in het huis viel om, niets bleef staan. Er is veel meer schade dan na de eerste aardbeving, de wegen zijn compleet kapot, rioolwater komt naar boven en er zijn overstromingen. Het is een gekkenhuis", aldus Katene tegen de lokale media.

Nicholas Hextall, ook een inwoner van Christchurch, deed zijn verhaal tegen persbureau Reuters: "Er is veel schade, onze tv's zijn kapot gevallen en er zijn grote scheuren in het huis. Bij buren zijn stenen schuttingen ingestort."

Het epicentrum van de aardbeving was tien kilometer ten zuiden van de stad, op een diepte van vijf kilometer, om 12.51 uur lokale tijd. Omdat de beving niet al te diep plaats had, is er veel schade. Ook waren veel gebouwen in Christchurch al beschadigd door de vorige aardbeving, waardoor veel panden nu alsnog zijn ingestort.

Na de eerste beving, volgden een aantal naschokken, sommigen met een sterkte van 5,7 op de schaal van Richter. Christchurch is de tweede stad van Nieuw-Zeeland en ligt aan de kust van het zuidelijke eiland. In de stad wonen meer dan 350.000 mensen.

Zie ook het forumtopic over deze aardbeving.

Doden door aardbeving in Nieuw-Zeeland
Doden door aardbeving in Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)