Proces Bouterse na onderbrekingen voortgezet

Het proces tegen voormalig dictator Desi Bouterse wordt woensdagochtend lokale tijd na een lange reeks onderbrekingen weer voortgezet. Er staan drie getuigenverhoren door de burgerkamer van de krijgsraad op het programma.

De advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, zegt dat hij 'ook weer de Nederlandse bemoeienis' rond de decembermoorden aan de kaak wil stellen. De getuigenverhoren beginnen rond 09.30 uur en duren de hele dag, laat Kanhai weten.

In januari werd de zaak 'wegens bijzondere omstandigheden' uitgesteld. Het proces ging in 2007 van start en zou aanvankelijk een jaar duren. De huidige president van Suriname Desi Bouterse wordt met 24 anderen beschuldigd van de moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime in december 1982.

Vorige week berichtten lokale media dat drie nieuwe militairen zijn voorgedragen voor de krijgsraad. Op 1 januari overleed kolonel Iwan Amatdasim, die lid was van de militaire kamer van de raad. De zaak van Bouterse wordt echter behandeld door de burgerkamer. In oktober werd het proces voor het eerst hervat sinds Bouterse in juli tot president werd gekozen. Het proces werd toen uitgesteld omdat geen van de getuigen van de verdediging kwam opdagen.

Bouterse heeft eerder verklaard 'politieke verantwoordelijkheid' te nemen voor de decembermoorden, maar zegt niet betrokken te zijn. Omdat Bouterse president is hoeft hij niet te getuigen. Bij een veroordeling kan hij middels een pardonregeling een lange straf ontlopen.

Vrijdag wordt in Suriname de verjaardag van de coupe d'etat door Bouterse op 25 februari 1980 groots gevierd. De president riep de dag onlangs weer uit tot officiële feestdag.