Vettel tegen kunstmatige spanning in F1

Wereldkampioen Sebastian Vettel vindt dat de Formule 1 wel zonder zaken als het Kinetic Energy Recovery System en de verstelbare achtervleugel kan. De Red Bull-rijder is tegen het gebruik van kunstgrepen om de spanning te verhogen, maar zal er toch aan moeten geloven voor dit seizoen.

"Het bedienen van de achtervleugel is best tricky. Het is qua werking vergelijkbaar met de F-duct, dus als coureur wil je het eigenlijk zoveel mogelijk gebruiken, maar het is niet iets waar je heel snel aan gewend raakt. Qua werking zit er ook nogal wat verschil tussen of je de achtervleugel gebruikt als je banden nog goed zijn of als ze versleten zijn," zei Vettel.

Ook KERS is lastig voor hem, omdat het team nog niet eerder met het systeem rondgereden heeft. In 2009 werd namelijk de voorkeur gegeven aan aerodynamica boven KERS. "Ook dat is een kwestie van wennen. Het is niet zo makkelijk om te gebruiken, dus er is veel oefening voor nodig."

Het kunstmatig verhogen van de spanning is Vettel een doorn in het oog. "Er wordt steeds meer geld geïnvesteerd om de show te verbeteren, maar ik vraag me af of dat wel noodzakelijk is. De Formule 1 legt zijn oor nu namelijk te luister bij de kleine schare fans voor wie het nooit genoeg is en die altijd meer spektakel en inhaalacties willen zien. Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling, want het betekent dat de Formule 1 steeds radicalere manieren moet vinden om dat voor elkaar te krijgen."

De Duitser stelt dat bij het verbeteren van de show de veiligheid van de rijders niet niet in het geding mag komen. Daarom verwacht hij dat rijdersvakbond GPDA in zal grijpen mocht er gevaar voor de veiligheid dreigen. "Als het zover komt, zullen we met alle coureurs bij elkaar komen en in beraad gaan, want de veiligheid staat voor ons natuurlijk voorop."