Indiaas hof wijst vrijlating activist af

Een rechtbank in de Indiase stad Bilaspur, in de deelstaat Chhattisgarh, heeft donderdag een verzoek van veertig Nobelprijswinnaars afgewezen om de mensenrechtenactivist Binayak Sen op borgtocht vrij te laten. De advocaat van Sen liet weten naar het hooggerechtshof te stappen.

De gelauwerden uitten woensdag hun ongenoegen over de volgens hen onterechte levenslange gevangenisstraf van Sen, een 60-jarige arts en criticus van de Indiase regering. Sen werkte in dorpjes in Oost-India, waar hij mensen stimuleerde op te komen voor hun rechten, vaak tot woede van de autoriteiten.

In december werden Sen en twee anderen schuldig bevonden aan opruiïng en kregen zij levenslang opgelegd. Volgens Amnesty International zijn de beschuldigingen tegen Sen politiek gemotiveerd en voldeed het strafproces niet aan internationale standaarden.

In 2008 kreeg Sen de Jonathan Mann Award voor het bevorderen van de mensenrechten en gezondheid wereldwijd.

Onder de Nobelprijswinnaars die voor zijn vrijlating pleitten, zijn onder andere Peter Agre, Richard Axel, David Baltimore, Martin Chalfie, Robert Curl, Johann Deisenhofer en Richard Ernst.