OM eist 6 jaar voor verkrachten opvangmeisjes

Voor het verkrachten van twee 17-jarige meisjes uit opvanghuizen heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag 6 jaar cel geëist tegen een 30-jarige Leeuwarder. De man heeft de meisjes volgens het OM in Leeuwarden in 2008 en 2009 in zijn auto verkracht. Een derde slachtoffer, een meisje van 16 jaar oud, zou hij in 2008 op de bijrijdersstoel van zijn auto hebben aangerand.

Het gaat volgens de officier om 'kwetsbare meisjes'. De meisjes wonen in opvanghuizen en hebben onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan. Uit hun verklaringen kwamen duidelijke overeenkomsten in de werkwijze van de verdachte naar voren.

De Leeuwarder nam zijn slachtoffers, die hij via vrienden en kennissen had leren kennen, volgens justitie mee in zijn auto. Gedurende de rit probeerde hij de meisjes te imponeren en te intimideren door te vertellen over zijn wapens en zijn criminele activiteiten.

Op een afgelegen plek zou de man vervolgens zonder omhaal hebben laten weten dat hij seks met de meisjes wilde. Als de slachtoffers niet meteen deden wat hij wilde, dreigde hij ze wat aan te zullen doen. De meisjes waren vervolgens zo bang en geïntimideerd dat ze zich niet durfden te verzetten.

De Leeuwarder zit inmiddels 15 maanden vast. Hij blijft volhouden dat hij geen seks met de meisjes heeft gehad. Volgens hem hebben ze de verhalen verzonnen. Begin september vorig jaar hield de Leeuwarder rechtbank de zaak aan voor nader onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verklaringen.

Daaruit bleek dat de verklaringen van twee slachtoffers 'in aanzienlijke mate' betrouwbaar waren. Eén verklaring kreeg de kwalificatie 'in hoge mate betrouwbaar'. De verklaring van een vierde slachtoffer werd betiteld als 'in hoge mate onbetrouwbaar'.

Justitie was in september nog van plan 7 jaar cel te eisen tegen de verdachte, maar haalde daar een jaar vanaf vanwege de onbetrouwbaarheid van de verklaring van het vierde veronderstelde slachtoffer. De Leeuwarder wordt verder verdacht van verboden wapenbezit, heling van gestolen video- en geluidsapparatuur en drugshandel.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.