[EK allround] Olde Heuvel loot Verweij op 5000 meter

Wouter Olde Heuvel mag morgen, tijdens de 5000 meter, de strijd aangaan met landgenoot Koen Verweij. Dit werd bekend, nadat vandaag de loting voor twee afstanden (500 en 5000 meter) werd bekendgemaakt van de Europese kampioenschappen allround in Collalbo.

Het Nederlandse onderonsje is de vijftiende en laatste rit van deze afstand. In de voorlaatste rit gaat er ook een Nederlander van start. Jan Blokhuijsen schaatst daarin tegen de Fransman Alexis Contin. De vierde deelnemer in het Italiaanse Collalbo, Renz Rotteveel, komt in de vierde rit in actie. Daarin treft hij de Russische titelkandidaat Ivan Skobrev.

De mannen schaatsen morgen twee afstanden. Voordat de 5000 meter wordt afgewerkt, werken de mannen eerst de 500 meter af. Rotteveel neemt het op deze afstand in de vierde rit op tegen de Tsjech Milan Sáblík, de broer van topschaatster Martina Sáblíkova. Olde Heuvel treft in de twaalfde rit de Zweed Joel Eriksson. Een rit later mag Verweij het opnemen tegen de Noor Håvard Bøkko, terwijl Blokhuijsen in de laatste rit van deze afstand de Pool Konrad Niedźwiedzki treft.

Grote afwezige tijdens het EK allround is Sven Kramer. De titelverdediger ontbreekt wegens een blessure. De 24-jarige Fries won het toernooi in 2007, 2008, 2009 en 2010. Voor de vrouwen start het EK pas zaterdag. Voor Nederland komen Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg in actie.