Aantal ontslagzaken bouwsector 'explosief' gestegen

FNV Bouw heeft vorig jaar opnieuw meer ontslagzaken langs zien komen. Vooral bij de ontslagprocedures bij uitkeringsinstituut UWV is sinds het uitbreken van de crisis sprake van een explosieve stijging. Dat heeft de bond maandag bekendgemaakt.

In 2010 behandelde FNV Bouw in totaal ruim tweeduizend ontslagzaken, waarvan ruim negenhonderd bij het UWV. In 2009 waren dat er nog ruim 500 en in 2008 150. Ook het aantal vaststellingsovereenkomsten, ontslag met wederzijds goedvinden, liep op van 254 in 2009 tot 826 vorig jaar.

"We zien opnieuw dat nu de crisis zich verdiept, bedrijven de ontslagregels steeds meer misbruiken", zegt FNV Bouw-voorzitter John Kerstens. Volgens hem werkt de Wet Melding Collectief Ontslag nog niet naar behoren, waardoor bedrijven vaak geen melding doen van ontslagen. Hij waarschuwt werknemers daarom niet zomaar een vaststellingsovereenkomst te tekenen.

De bond wist bij een kwart van alle gevallen ontslag te voorkomen. In totaal werd ruim 20 miljoen euro aan ontslagvergoedingen geïncasseerd, 4 miljoen meer dan een jaar eerder.


Aantal ontslagzaken bouwsector 'explosief' gestegen (Foto: Novum)