Lakeman: Schiphol sjoemelt met jaarcijfers

Topmensen van Schiphol hebben met de jaarcijfers gesjoemeld om hogere bonussen te vangen. Dat zegt Pieter Lakeman woensdag in De Pers. Hij kreeg vorig jaar landelijke bekendheid door zijn oproep aan rekeninghouders van de DSB Bank om hun geld daar weg te halen.

Verschillende medewerkers van Schiphol zouden hem hebben gevraagd onderzoek te doen naar mogelijk wanbeleid bij de luchthaven. Voor hij begint, krijgt het bestuur zelf gelegenheid de 'misstanden' aan te pakken, zegt Lakeman in de krant.

Daarom heeft hij een brief gestuurd naar bestuursvoorzitter Jos Nijhuis. "Ik heb ze twee weken de tijd gegeven om te reageren." De reden voor het onderzoek zou het 'algemeen belang' zijn. Lakeman is aandeelhouder van een bedrijf dat zaken heeft gedaan met Schiphol. Hij stelt dat hij zijn zaken met Schiphol niet zijn 'primaire drijfveer' zijn om achter de luchthaven aan te gaan.

Vooral financieel directeur Pieter Verboom zou de jaarwinst zo hebben gemanipuleerd dat hij een hogere bonus krijgt. Er zou zijn gesjoemeld met opleverdata van vastgoedprojecten. Ook zou Verboom opdracht hebben gegeven rendementscijfers te vervalsen.

Dit gebeurde volgens Lakeman om projecten goedgekeurd te krijgen die eigenlijk niet aantrekkelijk waren voor Schiphol. In ruil hiervoor zou Verboom van de wederpartij een Frans huisje hebben gekregen. Hierover zou Verboom zijn gehoord door de Raad van Commissarissen, maar die ontsloeg hem niet.

Lakeman rekent er volgens de krant niet op dat inderdaad een intern onderzoek wordt opgestart. "Als ze er niets mee doen, ga ik zelf aan de slag." Hiervoor gaat hij jaarverslagen en het kadaster doorpluizen. "Ik kan natuurlijk altijd nog getuigen laten horen, als ik toch nog een rechtszaak tegen Schiphol begin."