Hongaarse pers protesteert tegen nieuwe mediawet

Hongaarse kranten en tijdschriften gaan deze week lege voorpagina's publiceren. Zij willen daarmee protesteren tegen een voorstel voor een nieuwe mediawet die de Hongaarse autoriteiten enorme macht geeft over de private media.

Onder de nieuwe wet heeft de mediawaakhond van de regering de macht om publicaties en internetsites van private media te controleren en zware boetes op te leggen als, bijvoorbeeld, de berichtgeving als onwelvallig wordt beschouwd.

Als de wetten die gelden voor de staatsmedia in het vervolg worden toegepast op de private media dan kan dat volgens Gabor Gavra, hoofddredacteur van nieuwssite hirszerzo.hu, leiden tot het einde van de Hongaarse persvrijheid.

Het Hongaarse parlement debatteerde woensdag over de wet. Naar verwachting wordt de wet 13 december goedgekeurd. Volgens premier Viktor Orban Fidesz moet de wet zorgen voor een meer gebalanceerde berichtgeving.

Zoltan Kovacs van het tijdschrifjt Elet es Irodalom meent echter dat de wet bedoeld is om de media onder druk te zetten. Volgens Kovacs is het essentieel dat journalisten in staat moeten zijn vrijelijk een mening te kunnen geven. "Vanaf nu zal de pers onder constante druk staan", zo betoogt hij.