NAVO pakt Talibanleiders op

Bij een NAVO-operatie gericht tegen de commandostructuur van de opstandelingen in Afghanistan zijn twee Talibanleiders gedood. Twee anderen werden opgepakt. Dat heeft de NAVO maandag bekendgemaakt.

Een van de twee leiders, Fared Gul, kwam bij een nachtelijk operatie van Afghaanse en NAVO-militairen in het district Zurmat, in de provincie Paktia, om het leven. Gul zou betrokken zijn geweest bij het plaatsen van bermbommen en het organiseren van aanslagen op konvooien. Maandag kwamen in hetzelfde district tevens vier Afghanen om het leven toen zij met een tractor over een bermbom reden. Twee anderen raakten gewond. Onder de doden waren twee kinderen.

Bij een bomaanslag in het zuiden van Afghanistan zijn maandag twee NAVO-militairen om het leven gekomen. Er werden geen details bekendgemaakt en ook de nationaliteiten van de twee mannen werden niet bekendgemaakt.

In het oosten van Afghanistan, in de provincie Nangarhar, bracht maandag een zelfmoordterrorist een bomvest tot ontploffing. De man reed op een motor. Het lijkt er op dat het vest per ongeluk af is gegaan, omdat er geen duidelijke doelen in de buurt waren, zo zei een woordvoerder van de lokale politie. De zelfmoordterrorist kwam bij de explosie om het leven en twee omstanders raakten lichtgewond.

Zaterdag kwam Hafiz Janan, een Talibanleider die betrokken was bij de training van buitenlandse strijders, al om het leven in het district Bakwa, in de westelijke provincie Farah. In de provincie Logar, werd dit weekeinde een Talibanleider gearresteerd. Tevens werd zondag in Laskar Gah, in de provincie Helmand, het hoofd van een Afghaanse groep bommenleggers opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor aanslagen op Afghaanse burgers en op coalitietroepen. Hij wordt er bovendien van verdacht hinderlagen te hebben gelegd voor NAVO-militairen, burgers te hebben geïntimideerd, en opstandelingen te hebben getraind.

Tijdens een operatie in de provincie Herat afgelopen weekeinde werden zeven strijders gedood, twee raakten gewond en vier werden opgepakt. Bij de twee dagen durende operatie kwam een Afghaanse militair om het leven en raakte er een gewond.