Btw-verhoging cultuur 'definitief'

Kaartjes voor musicals, concerten, het theater en andere culturele voorstellingen worden per 1 januari duurder. De btw gaat omhoog van zes naar negentien procent. Een voorstel van D66 in de Tweede Kamer om de maatregel met een jaar uit te stellen, kreeg donderdag geen meerderheid.

De VVD, PVV en het CDA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat voor concertkaartjes het hoge btw-tarief gaat gelden, in plaats van het lage. Dat levert de schatkist per jaar negentig miljoen euro extra op.

D66, de PvdA, GroenLinks en de SP wilden de maatregel met een jaar uitstellen. Zo kon er nog nagedacht kon worden over andere maatregelen, die de schatkist ook negentig miljoen zou opleveren. De coalitiepartijen wezen het voorstel van de oppositie echter af.

Alexander Pechtold"Festivals, poppodia, buurttheaters en schouwburgen worden nu over zes weken geconfronteerd met een verdrievoudiging van de btw", zei D66-leider Alexander Pechtold. Hij hoopt dat de Eerste Kamer, die de plannen ook nog moet bespreken, alsnog een stokje steekt voor de btw-verhoging.

De coalitiepartijen hebben weliswaar geen meerderheid in de Senaat, maar samen met de ChristenUnie en de SGP is die er wel. Omdat ook die twee partijen tegen het D66-voorstel stemden, lijkt de kans klein dat de Eerste Kamer de btw-verhoging tegenhoudt.

Overigens stond de VVD tijdens het debat sympathiek tegenover het voorstel van D66, maar werd de partij door de PVV aan de afspraak in het regeerakkoord gehouden. Het CDA ging daarin mee, waarop de VVD besloot zich bij de verhoging neer te leggen.

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten wil de btw-verhoging juridisch aanvechten. De VVTP vindt dat de maatregel oneerlijke concurrentie oplevert met bioscopen, die van de verhoging zijn gevrijwaard. Ook zegt de vereniging overvallen te zijn door de snelheid van de invoering - terwijl theaterplanningen en -investeringen twee jaar vooruitlopen. Dat zou duiden op onfatsoenlijk bestuur door het kabinet. De sector voorziet veel ontslagen.


Concertgebouw Amsterdam