'NAVO ook na 2014 nog in Afghanistan'

Ook na 2014 blijven NAVO-militairen waarschijnlijk vechten in Afghanistan, ondanks de doelstelling om in dat jaar de veiligheidstaken over te dragen aan Afghaanse militairen. Dat heeft de burgerchef van de NAVO in Kabul, Mark Sedwill, gezegd.

Het einde van 2014 is volgens Sedwill geen deadline. "Het is geen doel. Het is realistisch, maar het kan niet gegarandeerd worden", zo zei hij tegen verslaggevers. Volgens Sedwill wordt het aantal NAVO-militairen -op dit moment zo'n honderddertigduizend- niet enorm teruggeschroefd, maar komt de nadruk te liggen op het trainen en adviseren van het Afghaanse leger.

Over de doelstelling voor 2014 wordt al lange tijd gesproken. Maar de aankondigingen van deze week zijn de eerste keer dat concrete stappen bekendgemaakt worden om dit doel te halen. De Verenigde Staten hebben een plan opgesteld voor de machtsoverdracht aan Afghaanse veiligheidstroepen. Hiermee moet volgend jaar een begin worden gemaakt en de transitie moet in 2014 worden afgerond. Dit weekeinde zal het plan worden gepresenteerd op de NAVO-top in Lissabon.

Zowel de NAVO als de Afghaanse regering heeft toegezegd alles te zullen doen om de transitie te laten plaatsvinden. Zij worden echter gehinderd door het toenemende geweld in het land en het stijgende aantal gesneuvelde NAVO-militairen.