Leden Italiaanse regering trekken zich terug

De politieke crisis rond de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een nieuw dieptepunt bereikt nu de fractie van zijn voormalige bondgenoot Gianfranco Fini zich maandag uit de regering heeft teruggetrokken. De regering komt hiermee niet ten val, maar de positie van Berlusconi is wel verder verzwakt.

Berlusconi ligt al langer in de clinch met Fini. Fini wil dat Berlusconi aftreedt. Zonder de steun van Fini's fractie heeft Berlusconi geen meerderheid meer in het lagerhuis. In de senaat heeft hij nog wel een minieme meerderheid.

De oppositie diende eind vorige week een motie van wantrouwen in tegen de premier. Nadat het parlement over de begroting heeft gestemd, wordt de motie van wantrouwen behandeld, waarschijnlijk half december. Zelfs als slechts alleen het lagerhuis de motie aanneemt, moet Berlusconi aftreden.

In dat geval kan de president van Italië Berlusconi verzoeken een nieuwe regering te vormen, met hemzelf of een ander uit zijn partij aan het hoofd. Wil of kan hij dit niet, dan volgen verkiezingen.