Bulgarije en Rusland tekenen gasdeal

De Bulgaarse regering heeft zaterdag aangekondigd dat ze een overeenkomst met Rusland zal ondertekenen waardoor de aanleg van een gaspijpleiding sneller zal vorderen. De leiding is bedoeld om Russisch aardgas naar Centraal-Europa en Italië te transporteren.

Door de pijpleiding, die in 2015 operationeel zou moeten zijn, zal tot 63 miljard kubieke meters Russisch aardgas per jaar onder de Zwarte Zee door naar Bulgarije en andere Europese landen vervoerd worden. De leiding zal concurreren met de geplande Amerikaanse en door de EU gesteunde Nabucco-pijpleiding die ook door Bulgarije zal lopen. Volgens Bulgarije vullen de twee projecten elkaar aan.

Ongeveer honderd mensen demonstreerden zaterdag tegen de plannen, omdat Bulgarije daardoor geheel afhankelijk zou zijn van olie, gas en kernenergie uit Rusland. Ze droegen posters met teksten als 'Poetins Bulgarije' en 'Hij zal slaven van ons maken' met zich mee.

De overeenkomst heeft ook de woede opgeroepen van de partij die het minderheidskabinet van premier Boiko Borisov steunt in het parlement. De partij riep de premier op 'de druk van Poetin te weerstaan en niet toe te staan dat Moskou zijn belangen aan ons oplegt'. Anders zouden de conservatieven hun steun in het parlement intrekken.

Bulgaren zijn gespitst op tekenen dat Rusland zijn invloed in het land -een voormalige satellietstaat van de Sovjet-Unie- wil vergroten. In 2007 werd Bulgarije lid van de Europese Unie.