Stargate naar virtuele werelden gesloten

De game Stargate Worlds lijkt van de baan. Filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) heeft de Stargate-licentie van gamestudio Cheyenne Mountain Entertainment (CME) ingetrokken. Dat schrijft de Amerikaanse krant East Valley Tribune op zijn website. De gamestudio zat al in de financiële problemen terwijl gewerkt werd aan een grote online game gebaseerd op het Stargate-universum.

Alleen als MGM Studios besluit een ander bedrijf de licentie te geven, bestaat de kans dat de online game door duizenden gamers gespeeld gaat worden. Cheyenne Mountain Entertainment heeft ook het schietspel Stargate Resistance gemaakt. Ondanks het beëindigen van de licentie kan deze online schietgame gewoon blijven bestaan.

De Stargate-franchise maakte furore met tv-serie Stargate SG-1 en de film Stargate van Ronald Emmerich uit 1994. Binnen het Stargate-universum staat het ontdekken van nieuwe planeten en beschavingen centraal. Om dergelijke reizen te maken, wordt gebruikgemaakt van een speciale poort, een stargate.

Stargate Worlds werd in 2006 aangekondigd toen MGM Studio's een licentie verstrekte aan CME. In de vier jaar dat Cheyenne bestaat, heeft de studio alleen Stargate Resistance uitgegeven. Financiële problemen en interne strubbelingen brachten de productie van het spel en het voortbestaan van CME in gevaar. Het bedrijf vecht op dit moment tegen een faillissement.

Met Metro-Goldwyn-Mayer Studios gaat het ook niet goed. Het bedrijf heeft vorige week faillissement aangevraagd. Naast de rechten op Stargate heeft MGM ook James Bond, The Pink Panther, Rocky en de verhalen van schrijver J.J.R. Tolkien in zijn portfolio. Filmstudio Lionsgate deed vorige maand een voorstel om te fuseren. Dit werd afgeslagen door de noodlijdende filmstudio. Een andere filmstudio, Spyglass Entertainment, zal naar alle waarschijnlijkheid vijf procent van MGM overnemen, terwijl de overige 95 procent in handen van de crediteuren komt.


(Foto: Novum)