Nederlandse wapenhandel in de lift

De verkoop van wapens uit Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen. Er werd voor 1,41 miljard euro aan wapens geëxporteerd. Dat is twaalf procent meer dan het record dat een jaar eerder werd gevestigd. Dat meldt de Campagne tegen Wapenhandel, die onderzoek naar de verkopen heeft gedaan.

Marokko was de belangrijkste importeur van Nederlands wapentuig. Het Noord-Afrikaanse land kocht vorig jaar drie oorlogsschepen voor 555 miljoen euro.

Andere belangrijke afnemers van Nederlandse wapens zijn de Verenigde Staten, Duitsland en Canada. Deze landen bestelden voor miljoenen euro's onder meer raketsystemen, pantservoertuigen en delen van gevechtsvliegtuigen.

Volgens de Campagne tegen Wapenhandel is de groei onder meer toe te schrijven aan de export van nieuwe marineschepen van scheepswerf Damen Schelde in Vlissingen aan Indonesië en Marokko. Ook de verkoop van afgestoten Defensiematerieel als tanks, fregatten en F-16s droeg bij aan de hogere exportwaarde.

De Campagne tegen Wapenhandel is een lobbyorganisatie tegen wapenverkoop. De organisatie vindt dat Nederland veel terughoudender moet zijn bij het toekennen van wapenexportvergunningen. Volgens de organisatie gaan nog altijd veel wapens naar dictaturen, conflictgebieden en ontwikkelingslanden.