Aruba schrapt luxe regelingen voor politici

De Arubaanse minister-president Mike Eman heeft het mes gezet in de riante voorzieningen voor lokale politici. Eman zette maandag zijn handtekening onder een zogenoemde versoberingswet.

De wet schrijft voor dat de pensioengerechtigde leeftijd voor ministers en parlementariërs flink wordt verhoogd; respectievelijk van 45 en 50 jaar naar 60 jaar. Daarnaast wordt het overbruggingsgeld voor parlementariërs die minister worden flink ingekort en het aantal vakantiedagen voor ministers wordt gehalveerd.

Eman vindt dat de politici in lastige financiële tijden ook moeten inleveren. Al te luxe regelingen voor politici zorgen er volgens Eman voor dat de bevolking de volksvertegenwoordigers gaat wantrouwen. Hij wil juist het vertrouwen in de politiek vergroten en beschouwt deze wet als een onderdeel daarvan.

Ook bij de presentatie van het Curaçaose regeerprogramma werd maandagmiddag in Willemstad flink uitgehaald naar de geldverspilling door politici. "Met dit regeerakkoord is een eind gekomen aan vijftien jaar van banditisme en gangsterisme in de politiek, waarbij niets anders werd gedaan dan profiteren van het geld van het volk door een kleine groep", stelde Helmin Wiels, leider van Pueblo Soberano (PS),één van de drie coalitiepartijen van de nieuwe Curaçaose regering die vorige maand aantrad.

Volgens Wiels bedeelden de vorige regeringen, die onder leiding stonden van de PAR, 'vriendjes’ met lucratieve banen bij de overheid en bij aan de overheid gelieerde bedrijven. Op die manier werd het geld van het land 'weggeroofd’. De politicus wil dat een groter deel van de overheidsinkomsten bij de bevolking terecht komt.

Aruba schrapt luxe regelingen voor politici
Aruba schrapt luxe regelingen voor politici (Foto: ANP)