Kabinet: eerlijke kans op WK ondanks corruptie

Het kabinet gaat er vanuit dat Nederland een eerlijke kans maakt om in 2018 of 2022 het WK voetbal te mogen organiseren, ondanks de corruptie-affaire bij de wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft minister van Sport Edith Schippers (VVD) maandag geantwoord op Kamervragen.

Schippers zegt er vertrouwen in te hebben dat de FIFA maatregelen neemt als blijkt dat twee leden van het uitvoerend comité inderdaad hun stem hebben aangeboden in ruil voor geld. Naar de twee loopt een onderzoek.

Een delegatie van de FIFA bracht in augustus een bezoek aan Nederland, onder meer om stadions te bekijken en te praten met Schippers' voorganger Ab Klink (CDA). Klink heeft daarbij geen signalen gekregen dat delegatieleden 'oneerbare voorstellen' hebben gedaan, meldt Schippers.

De FIFA schorste vorige maand twee leden van het uitvoerend comité, nadat de Britse krant Sunday Times had gemeld dat zij hun stem hadden aangeboden in ruil voor geld. Het uitvoerend comité van de FIFA besluit op 2 december welke landen de WK's van 2018 en 2022 mogen organiseren. Dat gebeurt door middel van een geheime stemming.


(Foto: Novum)