UWV stort 1,5 miljoen terug aan zzp'ers

Uitkeringsinstantie UWV stort ruim 1,5 miljoen euro terug aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) die ten onrechte hoge terugvorderingen en boetes ontvingen, omdat zij met behoud van hun WW-uitkering een eigen bedrijf zijn gestart. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het draait om de zogeheten zelfstandigenregeling, waarbij iemand die een WW-uitkering krijgt een eigen bedrijf mag starten. De uren die aan het eigen bedrijf zijn besteed, moeten worden opgegeven bij het UWV. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer oordeelde begin dit jaar dat het UWV veel zzp'ers niet goed heeft voorgelicht over deze regeling en het aantal uren dat zij moesten opgeven.

Veel zzp'ers kregen daardoor te maken met hoge terugvorderingen en boetes toen de bestanden van het UWV werden gekoppeld aan die van de Belastingdienst. Het gaat om zzp'ers die tussen 2004 en medio 2006 van de regeling gebruikmaakten. Kamps voorganger Piet Hein Donner (CDA) stelde naar aanleiding van de bevindingen van Brenninkmeijer een commissie in die ieder dossier opnieuw beoordeelt.

Inmiddels zijn 1.757 herzieningsverzoeken binnengekomen. In 283 gevallen is het verzoek gegrond verklaard; 333 zzp'ers hebben een afwijzing gekregen. De 283 toegewezen herzieningsverzoeken zijn goed voor een totaalbedrag van ruim 1,5 miljoen euro aan terugvorderingen, boetes en rente. Dat bedrag wordt teruggestort.