Parkeergarage Haarlem nog paar dagen dicht

De parkeergarage in Haarlem waarin dinsdagavond een grote brand woedde blijft in ieder geval nog tot maandag gesloten. Dat meldt de gemeente vrijdag. De politie doet nog forensisch onderzoek in parkeergarage de Appelaar, waarna het bouw- en betonwerk nog eens extra wordt geïnspecteerd.

Vervolgens maken schade-experts een eerste inschatting van de schade in de garage. Als dit is afgerond, begint alarmcentrale SOS International met het leeghalen van de garage. Dit gebeurt op zijn vroegst maandag, aldus de gemeente.

Alarmcentrale SOS International coördineert het wegslepen van de auto's in de garage. Zolang de parkeergarage dicht is, kunnen auto-eigenaren nog niet bij hun wagen en persoonlijke bezittingen komen.

De brand in de garage in het centrum van Haarlem ontstond dinsdag rond 20.00 uur. Rond 02.30 uur kon de brandweer uiteindelijk het sein brand meester geven. De brand op de tweede parkeerlaag is vermoedelijk ontstaan door een technisch mankement in een auto. De exacte oorzaak wordt echter nog onderzocht.

In de garage stonden zo'n 275 auto's. Meerdere auto's zijn volledig verwoest.

Vanwege de brand werden enkele omliggende panden, waaronder twee hotels, uit voorzorg ontruimd. Woensdagochtend werden de gebouwen weer vrijgegeven.

De rechtbank in Haarlem moest echter alle zittingen verplaatsen vanwege de brand in de garage bij het gerechtsgebouw. Behalve de garage zelf raakte onder meer ook beveiligingsapparatuur voor de cellen en de fietsenstalling beschadigd. In de rest van het gebouw ontstond lichte brand- en rookschade. Vanaf maandag zijn er weer zittingen in de rechtbank.