'Agenten Ecuador slachtoffer heksenjacht'

De Ecuadoraanse politieagenten naar wie een onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de opstand van vorige week zijn slachtoffer van een 'heksenjacht'. Dat zegt Patricio Armijos, advocaat van meer dan vijftig van de agenten.

Het juridische proces tegen de agenten zit volgens Armijos vol onnauwkeurigheden en is veelal gebaseerd op vooronderstellingen. Het videomateriaal waarop de agenten te zien zouden zijn, is donker en onduidelijk.

"Er zijn video's, maar het is onduidelijk wie vreedzaam handelt en wie niet", zegt Armijos. "Het is te gek voor woorden: drie tot zes jaar cel voor degenen die een wapen droegen en een tot drie jaar voor wie dat niet deden."

Hij wil dat de video's door forensisch deskundigen worden bekeken voor ze als bewijs ingediend kunnen worden, zodat zijn cliënten een eerlijk proces tegemoet gaan.

Donderdag werden een politiekolonel, twaalf agenten en een gepensioneerde legermajoor aangehouden in verband met de opstand van 30 september tegen een nieuwe wet waardoor zij niet langer bij iedere promotie een bonus of medaille ontvangen. President Rafael Correa noemde het een couppoging.

De autoriteiten willen bovendien zo'n 220 agenten ondervragen van wie men denkt dat ze zich in de menigte bevonden toen Correa werd belaagd op het moment dat hij ze wilde toespreken. De president werd naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, maar kwam daar vast te zitten omdat politiemannen het ziekenhuis hadden omsingeld. Militairen met automatische wapens moesten de president uit het ziekenhuis redden. In het vuurgevecht dat volgde, raakten zeker vijf soldaten en een burger gewond.

In totaal vielen er vijf doden bij gevechten tussen aanhangers van Correa en opstandige agenten.