McLaren-rijders: "Medaillesysteem werkt niet"

McLaren-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton zijn tegen het medaillesysteem dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone in Singapore weer ter sprake heeft gebracht. Daarbij wordt de coureur die de meeste races wint kampioen, terwijl het nu nog de coureur met de meeste punten is.

Volgens Ecclestone wordt de titelstrijd er alleen maar spannender door, maar Hamilton is een andere mening toegedaan. "Ik kan goed met Bernie overweg, maar in dit geval ben ik het niet met hem eens. Ik denk niet dat het een eerlijke weergave is van een coureur z'n prestaties als je hem alleen beloont voor de races die hij wint," zei Hamilton tegen Autosport.

Ook een spannende titelstrijd trekt Hamilton in twijfel. "Als Red Bull dit jaar niet zoveel pech had gehad en al haar poles had verzilverd, zouden ze al heel snel kampioen zijn geweest. In dat geval zou het kampioenschap een erg eenzijdige aangelegenheid geweest zijn. Ik denk niet dat de fans dat zouden waarderen."

Button snijdt nog een belangrijk punt aan. "Zo'n systeem is alleen voor de koplopers in het kampioenschap leuk. Er zijn - als je dit seizoen als graadmeter gebruikt - dan namelijk maar een stuk of vier teams die aanspraak kunnen maken op de medailles. Als je zo'n systeem invoert, wordt het erg moeilijk voor de kleinere teams," zei de regerend kampioen die weet dat de teams achter de topteams hun eigen strijd om de punten voeren. "Je kunt bovendien niet zeggen dat de nieuwe puntentelling niet werkt. Het is een hartstikke spannend seizoen."