Griekse truckers blokkeren snelweg

Demonstrerende vrachtwagenchauffeurs hebben woensdag het verkeer op twee drukke snelwegen rond de Griekse hoofdstad Athene geblokkeerd. Voor het parlementsgebouw raakten boze truckers slaags met de politie. De chauffeurs protesteren tegen een hervorming van de arbeidsmarkt.

De truckers sloten de snelwegen af enkele minuten nadat het parlement instemde met wetgeving die de strikte regelgeving voor vrachtwagenchauffeurs moet versoepelen. Andere demonstranten, die al sinds dinsdag voor het parlementsgebouw bivakkeren, raakten slaags met de politie. Die zette daarop traangas in.

Ook spoorwegpersoneel legde woensdag vijf uur lang het werk neer. Andere ambtenaren willen donderdag staken. Griekse boeren, die boos zijn over nieuwe belastingregels, hebben voor het ministerie van financiën kramen opgezet en deelden perziken en watermeloen uit aan voorbijgangers.

Nu de Griekse regering de regels voor truckers heeft aangepast, volgen er ook wijzigingen voor advocaten, architecten en drogisten. Ook in deze beroepsgroepen is concurrentie nauwelijks mogelijk.

Griekenland heeft beloofd de arbeidsmarkt te hervormen. De plannen zijn onderdeel van de bezuinigingen die de Griekse regering moet doorvoeren in ruil voor een lening van de EU-lidstaten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).