Litmanen: "Mooie herinneringen aan de Kuip"

Jari Litmanen hoopt dat hij morgen in de Kuip oude tijden kan laten herleven. "Met Ajax hebben we hier vaak punten gepakt", weet de oud-Ajacied, die met Finland in Rotterdam aantreedt tegen het Nederlands elftal. "Daar heb ik mooie herinneringen aan overgehouden. Hopelijk wordt het morgen weer leuk, al zal het heel moeilijk worden."

Litmanen, die van 1992 tot 1999 en tussen 2002 en 2004 voor Ajax speelde, is een opvallende verschijning bij de Finse nationale ploeg. Niet alleen vanwege zijn enorme staat van dienst, maar ook omdat de middenvelder al 39 jaar is. "Ik vind voetballen nog steeds leuk", legt hij uit. "Het is altijd een hobby van me geweest, al vraagt het wel veel tijd en energie."

Over twee maanden eindigt de competitie in Finland, waar Litmanen speelt voor FC Lahti. "Daarna ga ik goed nadenken wat ik ga doen", zinspeelt hij op een mogelijk afscheid. "Er komt ongetwijfeld een moment dat ik ga stoppen en dan ga ik iets anders leuks doen. Zo simpel is het."

De prestaties van het Nederlands elftal heeft Litmanen tijdens het WK op de voet gevolgd. "Het resultaat tijdens de kwalificatie en op het eindtoernooi was prima en nu zijn ze weer goed begonnen." Over de kritiek op de speelstijl van Oranje houdt hij zich op de vlakte. "Het spel kan altijd beter, maar ze hebben wel de finale gehaald. Dat is toch mooi meegenomen."