Economie eurozone sterker dan geraamd

De economie van de eurozone stond er in het tweede kwartaal van 2010 beter voor ten opzichte van een jaar eerder dan werd geraamd, blijkt uit de nieuwste cijfers van Eurostat.

De jaar-op-jaar groei van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg 1,9 procent in het tweede kwartaal, waar het Europees bureau voor de statistiek in augustus uitging van 1,7 procent.

Vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen hadden de herziening niet verwacht en gingen uit van een ongewijzigde groeiraming van 1,7 procent.

De opwaartse herziening was vooral het gevolg van sterkere groei in het eerste kwartaal van dit jaar dan eerder door Eurostat aangenomen. De organisatie becijfert voor de driemaands periode nu een groei op jaarbasis van 0,8 procent in plaats van de eerder geziene 0,6 procent.

De raming voor kwartaal-op-kwartaal groei in het tweede kwartaal van 1,0 procent bleef gehandhaafd. Dit was conform verwachting. In zijn voorjaarsprognoses van de Europese Commissie werd uitgegaan van 1 procent groei voor heel 2010 en 1,75 procent groei in 2011.


Economische groei eurozone sterker dan geraamd