Doden bij protesten in Mozambique

Bij confrontaties tussen de politie en demonstranten zijn in de Mozambikaanse stad Bagamoyo ten minste zes mensen om het leven gekomen. Dat meldt een particulier televisiestation. Een van de doden zou een kind zijn.

De politie ging woensdag de confrontatie aan met duizenden mensen die demonstreerden tegen de stijgende rijstprijzen in het zeer arme land. De demonstranten -vooral jonge mannen- gooiden met stenen, staken autobanden in brand en plunderden winkels. De politie reageerde daarop door in de lucht en op de menigte te schieten.

De politie had de demonstraties verboden, omdat de groep geen vergunning zou hebben aangevraagd. Er zong al dagen rond dat er in de voormalig Portugese kolonie in Zuidoost-Afrika demonstraties gehouden zouden worden. Ook in andere steden rondom de hoofdstad Maputo werd gedemonstreerd. Jongeren blokkeerden de straten en sloegen aan het plunderen. Veel buschauffeurs verlieten hun voertuig en lieten die in de straten achter.

De politie maande via de staatsradio en -televisie tot kalmte en zei verschillende mensen te hebben gearresteerd. Later op de dag gingen de staatsradio en -televisie uit de lucht. Eén particulier televisiestation bleef uitzenden.

In een jaar tijd is in Mozambique de prijs van een brood met 25 procent gestegen, ook de prijzen van brandstof en water zijn flink omhoog gegaan. In 2008 vonden er in het hele land geweldsuitbarstingen plaats vanwege mondiale prijsstijgingen. De stijgingen van dit jaar worden geweten aan een slechte oogst door droogte en hoge brandstofprijzen. Sommige critici menen echter ook dat wanbestuur de tekorten verhevigt en dat producenten de prijzen opdrijven.