Greenpeace dringt aan op schone energie Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft voldoende groene energiebronnen die de energieproblemen in het land kunnen oplossen en kunnen zorgen voor meer banen. Bovendien kan het land meteen de opwarming van de aarde bestrijden als het gebruikmaakt van groene energie. Dat heeft milieuorganisatie Greenpeace woensdag gezegd.

Milieugroepen in Zuid-Afrika voeren campagne voor het gebruik van groene energie in plaats van kernenergie en energie die wordt opgewekt door steenkoolcentrales. "Zuid-Afrika heeft op het gebied van groene energie een verschuiving van het paradigma nodig", aldus Olivia Langhoff van Greenpeace.

Eskom, het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf, kreeg in 2007 te maken met een energiecrisis vanwege een slecht functionerende infrastructuur. Dit leidde tot het rantsoeneren van energie wat schadelijk was voor de economische productie. De Zuid-Afrikaanse regering zegt dan ook kolen en kernenergie nodig te hebben om te kunnen groeien. Er zijn wel plannen om op een later moment meer gebruik te maken van groene stroom.

"We vragen de regering om ambitieuzer te zijn in hun doelen voor het opwekken van groene energie", aldus Greenpeace-activiste Melita Steele. "Minimaal 36 procent van de energie in het land moet in 2030 komen uit alternatieve energiebronnen."

Richard Worthington, de manager van het klimaatveranderingsprogramma van het Wereldnatuurfonds, steunt het initiatief van Greenpeace. Hij zei dat tot 55 procent van de energie in het land kan worden opgewekt door middel van alternatieve energiebronnen.