Richards: "Toetreding moeilijker door nieuwkomers"

David Richards, de eigenaar van Prodrive, is van mening dat de teams die dit jaar toetraden tot de Formule 1 de kansen van andere nieuwe teams meer kwaad dan goed gedaan hebben.

Richards was voorheen werkzaam als teambaas voor Benetton en BAR en probeert al een aantal jaren om Prodrive in de Formule 1 te krijgen. Door de manier waarop Lotus, Virgin en HRT dit jaar bij de Formule 1 gekomen zijn, is dat volgens hem moeilijker geworden dan voorheen.

Tegenover Motorsport-Total zei hij: "Dankzij de huidige nieuwe teams is het voor anderen nu veel moeilijker om in te stappen. Iedereen die veronderstelde dat je op korte termijn competitief kan zijn in de Formule 1, is hierdoor gedesillusioneerd geraakt, terwijl ook potentiële geldschieters nu bevooroordeeld zijn."

Voor Richards en de rest van Prodrive was al voor aanvang van het seizoen duidelijk dat de nieuwe teams het niet ver zouden gaan schoppen:"Natuurlijk hadden ze allemaal de droom om als nieuwkomer de gevestigde orde het vuur aan de schenen te leggen, maar wij hebben daar nooit in geloofd."

Toch blijft Richards ambitieus: "Maar ik sluit niet uit dat Prodrive binnen vijf jaar alsnog de Formule 1 betreedt. Een overname van een bestaand team is wat mij betreft echter de enige geschikte manier. Als zich een mogelijkheid voordoet, nemen we die zeker onder de loep."

In de afgelopen twee seizoenen probeerde Richards al meerdere malen toe te treden tot de Formule 1. Zo wilde hij in 2008 een B-team voor McLaren runnen, maar concurrerende teams waren het daar niet mee eens. Ook werd Richards eind 2008 genoemd als kandidaat om Honda over te nemen, maar daar stak Ross Brawn een stokje voor. Toen Renault afgelopen winter op zoek was naar een partner, verkoos het team Genii Capital boven Richards.