Al Qaidaleider in Jemen geeft zich over

Jamaan Safian, leider van de activiteiten van het terroristennetwerk Al Qaida in de Jemenitische provincie Al-Jawf, heeft zich aan de autoriteiten overgegeven. Dat heeft een veiligheidsfunctionaris in Jemen zondag gezegd. Safian wordt ervan verdacht dat hij militante moslims uit het buitenland, waaronder Saudi's, onderdak heeft geboden.

De zegsman, die anoniem wilde blijven, maakte niet duidelijk of de autoriteiten over de overgave van Safian hebben onderhandeld. Zijn naam staat niet op de lijst van meest gezochte terreurverdachten die de regering in Sanaa heeft opgesteld.

In het verleden hebben stamleiders akkoorden gesloten over de overgave van leden van Al Qaida. De terreurbeweging is vooral actief in het oosten van het land. Al-Jawf ligt ten noordoosten van Sanaa. Onder druk van de Amerikaanse regering hebben de autoriteiten hun operaties tegen terreurverdachten opgevoerd. Eind vorig jaar eiste de lokale afdeling van Al Qaida de verantwoordelijkheid op voor een poging een Amerikaans vliegtuig op te blazen dat van Amsterdam naar Detroit onderweg was.