Meer zelfmoorden in Griekenland in 2010

Het aantal zelfmoorden in Griekenland neemt dit jaar waarschijnlijk toe. De voornaamste oorzaak daarvan is de financiële crisis waarin het land verkeert. Dat heeft Klimaka, een liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheid, vrijdag gezegd.

Medewerkers van Klimaka zeiden dat sinds het begin van het jaar het aantal telefoontjes naar een speciaal telefoonnummer voor zelfmoordpreventie is verdrievoudigd. Volgens onofficiële gegevens van de organisatie verdubbelt in 2010 het aantal zelfmoorden ten opzichte van de laatste meting in 2008, toen 366 mensen zelfmoord pleegden.

De directeur van de groep, psychiater Kyriakos Katasdoros, zei tevens dat er een scherpe stijging is in de vraag naar psychiatrische hulp. Bovendien is er volgens Katasdoros meer behoefte aan voedselbanken voor daklozen.

"Het aantal telefoontjes is verdrievoudigd. We kregen vorig jaar ongeveer vijf tot acht telefoontjes per dag. Nu zijn dat er vijftien tot 35. De trend verslechtert. Uit de cijfers die we dit jaar hebben verzameld zien we dat het aantal zelfmoorden is verdubbeld."

De meeste zelfmoorden zijn volgens Katasdoros te wijten aan een combinatie van factoren. De telefonistes van de organisaties meldden echter dat het aantal bellers dat zich zorgen maakt over de economie 'duidelijk gestegen' is.

De Griekse regering heeft behoorlijk bezuinigd op de salarissen en de sociale zekerheid. Hiermee hoopt de regering de schuldencrisis een halt toe te roepen. De pijnlijke hervormingen waren een voorwaarde voor een pakket leningen die de Griekse economie er weer bovenop moet helpen. Hierdoor is er echter sprake van een recessie in het land en is de werkloosheid gestegen.