VN-onderzoek commandoraid Israël van start

De Verenigde Naties zijn dinsdag gestart met een eigen onderzoek naar de Israëlische commandoraid op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza, waarbij op 31 mei negen Turkse activisten om het leven kwamen. Het onderzoek wordt achter gesloten deuren gedaan door een vier leden tellend panel.

De Israëlische regering liet maandagavond weten dat zij het VN-onderzoek, waaraan zij na lang aarzelen uiteindelijk haar medewerking heeft toegezegd, alsnog zal boycotten als er Israëlische militairen worden ondervraagd. "Premier Benjamin Netanyahu maakt volstrekt duidelijk dat Israël aan geen enkel panel meewerkt dat Israëlische soldaten wil ondervragen", liet het bureau van de premier in een verklaring weten.

De regering in Jeruzalem stemde pas vorige week met het VN-onderzoek in. Volgens regeringskringen is daarbij bedongen dat het VN-panel zich zou baseren op de bevindingen van Israëls eigen legeronderzoek en niet zelf soldaten zou ondervragen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon schiep maandag echter verwarring toen hij op een persconferentie ontkende dat hij ermee ingestemd zou hebben om van een verhoor van Israëlische militairen af te zien. "Nee, zo'n afspraak is achter de schermen niet gemaakt", zei Ban.

Het VN-panel wordt voorgezeten door de vroegere Nieuw-Zeelandse premier Geoffrey Palmer en ex-president Alvaro Uribe van Colombia. In het panel zijn verder Israël en Turkije ieder met een lid vertegenwoordigd.