Premier Israël: "Gazablokkade is legaal"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tegenover een onderzoekscommissie de blokkade van Gaza verdedigd. Hij noemde de blokkade legaal en stelde dat er ondanks de blokkade van Gaza niet gesproken kan worden over 'een humanitaire crisis'.

De onderzoekscommissie onderzoekt de entering van een hulpkonvooi op weg naar Gaza, die eind mei plaatsvond. Hierbij kwamen negen mensen om het leven en vielen er tientallen gewonden. Israël werd hiervoor scherp veroordeeld door de internationale gemeenschap.

Onder internationale bemiddelaars bestond de hoop dat er een versoepeling zou komen van de blokkade, door bijvoorbeeld wel bouwmateriaal door te laten. Door de uitspraken van Netanyahu lijkt dit ijdele hoop te zijn. Hij stelt dat de Palestijnse beweging Hamas geen wapens mag verkijgen via de Gazastrook, en dat daarom de blokkade genoodzaakt is. Hulpgoederen krijgt het Palestijnse gebied voldoende, vindt Netanyahu in tegenstelling tot de VN. Ongeveer de helft van de bevolking in Gaza leeft van hulpgoederen van de VN.

Ondanks kritiek uit internationale, maar ook nationale hoek, verdedigde de Israëlische premier de entering van het hulpkonvooi: "De soldaten op de Mavi Marmara (het schip waar de doden vielen, red.) hebben moed getoond [...] en handelden uit zelfverdediging." Volgens Netanyahu vielen de opvarenden van het schip eerst de Israëlische commando's aan. Volgens de opvarenden was dat echter andersom.