OM mag mogelijk websites afsluiten

Demissionair minister Hirsch Ballin heeft een wetsvoorstel geschreven waarin staat dat het Openbaar Ministerie (OM) de bevoegdheid krijgt om per direct websites te laten afsluiten. Tussenkomst van een rechter is dan niet meer nodig. Diverse partijen uit de Tweede Kamer reageren afkeurend op het voorstel.

De minister wil dat het OM de bevoegdheid krijgt om websites direct offline te laten halen, als er sprake is van strafbare feiten of onrechtmatig verkregen informatie. Doordat er geen rechter aan te pas hoeft te komen, kan er veel sneller actie worden ondernomen, maar "dat is als stok achter de deur in geval snelle ontoegankelijkmaking van gegevens ter voorkoming of beëindiging van strafbare feiten noodzakelijk is, effectiever dan het instellen van strafvervolging voor het niet voldoen aan de vordering."

D66-Kamerlid Berndsen is niet te spreken over het wetsvoorstel. "We hebben niet voor niets een scheiding der machten. Dit zou heel ingrijpend kunnen zijn, wanneer een officier van justitie kan bepalen dat een website uit de lucht gehaald wordt. Daar moet op zijn minst een rechter of een rechter-commissaris aan te pas komen." PvdA-Kamerlid Recourt is het hiermee eens. "Ik zou eerder een snelle toets van de rechter willen krijgen."