[Tour de France] Uitslag zestiende etappe

De zestiende etappe in de Tour de France, van Bagnères-de-Luchon naar Pau over 199,5 kilometer, is gewonnen door Pierrick Fedrigo. De Fransman was de beste van een kopgroep van negen man.

Elf renners demarreerden op de Peyresourde. Onder anderen Lance Armstrong, Nicholas Toche en Roman Kreuziger zaten erbij. De groep had al gauw veertig seconden voorsprong en vanuit het peloton proberen meer renners de sprong te maken. Charteau, Klöden en Vinokourov wisten daar ook in te slagen. Van den Broeck, vijfde in het algemeen klassement, probeerde de sprong ook te maken. Hij liet zich weer terugzakken toen hij er niet in wist te slagen.

De kopgroep begon aan de Col d'Aspin met een voorsprong van zo'n halve minuut op het peloton dat uit elkaar was getrokken. Gesink was gelost uit de groep Contador samen met Samuel Sanchez. Charteau kwam als eerste boven op de Aspin. De groep Sanchez/Gesink zat niet ver achter de groep Contador. Sandy Casar ontsnapte uit de kopgroep die nog steeds wist stand te houden op de groep Contador. In de afdaling wisten Sanchez en Gesink zich weer bij de groep Contador aan te sluiten.

Armstrong wist zich bij Casar aan te sluiten en liet de Fransman niet lang daarna achter zich. Niet lang daarna wisten Cunego en Fédrigo bij de Amerikaan aan te sluiten. De drie hadden een voorsprong van drie minuten op de groep Contador. Charteau, Horner, Konovalovas, Barredo en Ruben Plaza wisten ook weer aan te sluiten bij de kopgroep.

Moreau was als eerste boven op de Tourmalet. De rest van de kopgroep volgde. Het peloton volgde op bijna vier minuten. In de afdaling liep het verschil weer op, en aan de voet van de Aubisque was het ruim zes minuten. Het was Armstrong die de eerste aanval plaatste en Barredo, Fédrigo, Cunego en Plaza uit de kopgroep konden hem alleen volgen. Barredo probeerde vervolgens telkens uit de kopgroep te ontsnappen, maar hij kwam niet ver.

Moreau kwam als eerste van de kopgroep boven op de Col d'Aubisque. Het peloton volgde op bijna tien minuten. Barredo ontsnapte in de afdaling wederom uit de kopgroep en nu kreeg hij wel een gaatje. Met nog zo'n 33 kilometer voor de boeg had de Spanjaard zo'n 43 seconden voorsprong. Die voorsprong liep echter langzaam terug omdat de groep er achter ging rijden. Zes kilometer voor de meet was de voorsprong nog 21 seconden.

Barredo reed voor wat hij waard was maar net voor de laatste kilometer werd de Spanjaard bijgehaald door de rest van de groep. In de sprint die volgde was de Fransman Pierrick Fédrigo de beste.