Rampjaar voor Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe is dit jaar van veel mindere kwaliteit dan normaal, omdat die onder druk van de commercie te vroeg uit zee is gehaald. Daardoor zijn slechts bij een op de vijf verkooppunten een goed en smakelijk maatje te vinden. In de supermarkten ligt zelfs helemaal geen fatsoenlijke haring, meldt het AD zaterdag.

Het AD houdt jaarlijks de Nationale Haringtest. Dit jaar is de vis volgens de krant veel minder vet dan vorig jaar. In de zee was er door de koude winter minder voedsel te vinden, waardoor de haring zich niet zo snel vet kon eten.

Keurmeester Aad Taal, die spreekt van een rampjaar, stelt dat voorheen werd gewacht met vangen tot de vis goed was. Maar tegenwoordig wordt de vis massaal geconsumeerd en wordt gedacht dat hoe langer wordt gewacht met vissen, hoe minder er kan worden gevangen en dat betekent weer inkomstenderving voor de industrie.

Doordat de maatjes kwalitatief onder de maat zijn, komt het volgens Taal aan op vakmanschap om er toch nog wat van te maken, maar dat lukt lang niet overval. Van de geteste vissen kreeg uiteindelijk meer dan twintig procent het predikaat oneetbaar/bedorven.