SP en GroenLinks willen vertrek Wellink

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink moet de eer aan zichzelf houden en opstappen. Dat bepleitten GroenLinks en de SP donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de bevindingen van de commissie-Scheltema over de val van de DSB Bank.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer onderschreef Wellink woensdagavond uiteindelijk schoorvoetend de belangrijkste conclusie van Scheltema dat DNB in 2005 geen bankvergunning had moeten verlenen aan Dirk Scheringa. Wellink bood zijn verontschuldigingen aan richting de gedupeerden en kondigde een plan van aanpak aan om een cultuurverandering bij zijn bank door te voeren.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over het rapport. De bewindsman liet dinsdag bij de presentatie van het rapport weten nog steeds het 'volle vertrouwen' te hebben in de directie van DNB.

Nagenoeg alle partijen willen weten waarop dat vertrouwen is gebaseerd. Frans Weekers (VVD) wees erop dat er de afgelopen jaren meer is misgegaan bij DNB, zoals bij de verkoop van ABN Amro en het debacle rond Icesave. Er is sprake van een 'terugkerend patroon' van 'veel weten maar niet ingrijpen'. Een toezichthouder 'die de tanden niet laat zien', concludeerde hij. Ook andere partijen plaatsten 'grote vraagtekens' bij het vertrouwen dat De Jager in Wellink heeft om het veranderingsproces te leiden.

GroenLinks en de SP hebben hun conclusies al getrokken: Wellink is niet de juiste man om de cultuurverandering bij zijn bank door te voeren. Jolande Sap (GL) beseft dat het parlement Wellink niet kan ontslaan. Wel kan hij zelf zijn verantwoordelijkheid nemen. "Wij zouden het zeer chic vinden als de heer Wellink dat zou doen." Die mening is ook Ewout Irrgang (SP) toegedaan. "Hij kan beter de eer aan zichzelf houden."

VVD en CDA willen echter eerst het plan van aanpak afwachten waarmee Wellink komt, voordat zij conclusies trekken. Weekers eist dat de president duidelijk maakt waarom hij de juiste man is om dit proces te leiden. "Als hij de juiste persoon daarvoor is, dan wil ik zijn motivatie ook lezen en dan hoop ik dat ik vol vertrouwen de toekomst kan inkijken." Ook Elly Blanksma (CDA) eist dat Wellink met een goed verhaal komt.

De Jager komt later in het debat aan het woord.