Opnieuw geen metrovervoer Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid is woensdag opnieuw verstoken gebleven van metrovervoer. Het verkeer in de stad liep hierdoor voor de tweede dag op rij vast, omdat reizigers probeerden met andere vervoermiddelen op hun bestemming te komen. Het metropersoneel staakt uit protest tegen een door de regering beoogde loonsverlaging van vijf procent.

De ochtendspits was een derde drukker dan normaal, omdat mensen de auto of de bus pakten, aldus medewerkers van de gemeente. De chaos in de stad was echter niet zo groot als dinsdag, toen de vakbonden onverwachts aankondigden niet mee te werken aan een minimale dienstverlening.

Vooralsnog zijn er geen onderhandelingen met het metrobedrijf en de medewerkers gepland.

Het is niet duidelijk wanneer het metropersoneel weer aan het werk gaat. Gevreesd wordt dat de staking, wanneer het drukke vakantieverkeer donderdag op gang komt, nog voortduurt en gevolgen zal hebben voor het vervoer van en naar de luchthaven Barajas.

De regionale regering probeerde dinsdag tevergeefs de metro tussen de stad en het vliegveld te laten rijden. Er waren weliswaar bestuurders voor de metro's, maar de regering besloot toch geen metro's in te zetten, omdat ze niet kon garanderen dat de metro woensdag nog steeds zou rijden.

De burgermeester van Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, hekelde de vakbonden, omdat ze hebben geweigerd mee te werken aan een bindende overeenkomst om ten minste vijftig procent van de dienstregeling uit voeren. "Ze hebben niet het recht om de bevolking van Madrid aan te doen wat ze nu doen. Ik denk dat er sprake is van een noodsituatie in Madrid", zei de burgervader in een radiointerview.

De staking duurt al sinds maandag. Toen reden er echter nog wel enkele metro's. Dagelijks maken meer dan twee miljoen reizigers gebruik van de metro.

Opnieuw geen metrovervoer Madrid door staking
Opnieuw geen metrovervoer Madrid door staking (Foto: Novum)