[DSC] Groot startveld op Spa

Komend weekend staat alweer het vijfde raceweekend van de Dutch Supercar Challenge op het programma. Het grote GT- en toerwagenkampioenschap is na races op Silverstone, de Nürburgring, Assen en Zandvoort ditmaal te gast op Spa Francorchamps. De DSC is onderdeel van de Spa Euroraces, een evenement waar veel interessante kampioenschappen op het programma staan. Naast de DSC zijn namelijk ook onder andere het Spaanse GT Open en het Italiaanse Auto GP aanwezig. Door de grootte van het circuit verschijnen alle divisies van de DSC tegelijk aan de start van de races op zaterdag en zondag. Het gevarieerde veld telt hierdoor meer dan 70 deelnemers.

In de GT-divisie van de Dutch Supercar Challenge is Peter Versluis momenteel de trotse aanvoerder van het klassement. De ambitieuze coureur, die naast de Dutch Supercar Challenge komend weekend ook nog deelneemt aan het GT Open, scoorde dit seizoen nog geen overwinning maar sprokkelt met zeer constant rijden veel punten bij elkaar. Daarnaast is zijn Ferrari F430 GT2 een geducht wapen tegen de concurrentie, waarmee Versluis al een paar keer dicht bij een overwinning was. Misschien is op Spa het geluk aan zijn zijde en mag hij daar de allerhoogste trede van het podium gaan beklimmen. Versluis kan echter veel tegenstand verwachten in zijn divisie, want zo is Cor Euser met zijn Marcos altijd snel op Spa. Bovendien maakt Martin Short, die aan het begin van dit seizoen tijdens zijn vakantie ongelukkig geblesseerd raakte, waarschijnlijk zijn rentree op Spa. De Engelsman zal er alles aan gelegen zijn om meteen weer te scoren op het ardennencircuit.

In de Supersport I-divisie voert Michael Donovan momenteel het kampioenschap aan, maar dat zal na de races op Spa gaan veranderen. Donovan ontbreekt namelijk waardoor de overige toppers op Spa kunnen gaan strijden voor de leiding in het kampioenschap. Tweede staat momenteel Kees Kreijne met zijn ESSO Aston Martin. Kreijne wordt op de voet gevolgd door nieuwkomer Wolf Nathan, die het stoeltje van zijn Porsche 997 GT3 deelt met niemand minder dan Jaap van Lagen. Ook uit het kamp van Carworld Motorsport mag veel verwacht worden. Het uit Limburg afkomstige team beschouwt Spa als zijn thuisrace en presteert daar ook vaak goed. Met vader en zoon Frijns in de Porsche 997 GT3 en de duo’s Wijnen/Dubois en Ertan/Ribbens in de Renault Mégane Trophy’s heeft het team goede troeven in handen. Daarnaast is het de vraag hoe de BRL’s gaan standhouden op Spa. Niels Bouwhuis voert daar momenteel het kampioenschap aan, maar hij voelt de hete adem van Nelson van der Pol en Henry Zumbrink in zijn nek.

De Supersport II-divisie begint een tweestrijd te worden tussen de ervaren Pieter van Soelen en het jonge talent Derwin Belt. Het tweetal, rijdend in een BMW E46 GTR (Van Soelen) en een Saker GT (Belt) heeft dit seizoen al veel duels uitgevochten en de verwachting is dat dat op Spa niet veel anders gaat zijn. Tevens is het ook de vraag hoe de gebroeders Monster in de RIWAL Seat Leon SuperCopa en vader en zoon Sijthoff in de Marcos Mantis gaan presteren. Voor hen is een goed resultaat belangrijk om nog enigszins aansluiting te houden met de koplopers in het kampioenschap.

Regerend Sport-divisie kampioen Koen Bogaerts voert ook dit seizoen het kampioenschap aan. Voor Bogaerts en zijn nieuwe teamgenoot Van der Aa is constant presteren dit jaar het sleutelwoord. Alle races eindigde het duo tot nu toe op het podium, waarvan twee zelfs op de hoogste trede. Cadeau krijgen zij het echter niet, want teamgenoten Richard van den Bos en Bert van der Zweerde is het duo Bogaerts en Van der Aa regelmatig te snel af. Bogaerts en Van der Aa moeten op Spa alle zeilen bijzetten om Van den Bos en Van der Zweerde voor te blijven. Achter de twee snelle BMW’s van JR Motorsport is de strijd ook uitermate spannend met onder andere Aart Bosman, Jan-Bart Kolsteren en Rob Nieman. Nieman liet op Zandvoort zien dat zijn team de nieuw opgebouwde Renault Clio steeds beter onder de knie begint te krijgen. Misschien dat hij op Spa zijn podiumreeks van Zandvoort een vervolg kan gaan geven.

Zoals gezegd komen naast de Dutch Supercar Challenge ook het Spaanse GT Open en het Italiaanse Auto GP, dat rijdt met de oude bolides uit de A1GP, in actie tijdens de Spa Euroraces. Ook het European F3 Open en de talenten in de Formula Abarth staan op het programma en het Dunlop Special Open, een nieuw Belgisch kampioenschap, maakt dit weekend zijn debuut. De toegang voor dit evenement is bovendien gratis. Met de mooie weersvoorspellingen in het verschiet belooft dit dan ook weer een schitterend evenement te worden.