Doden bij aanslag gevangenis Jemen

Zwaarbewapende mannen in militaire uniformen hebben zaterdag ten minste elf mensen vermoord bij een aanval op een gevangenis van de Jemenitische inlichtingendienst in de havenstad Aden. Zeker negen personen raakten gewond. Dat hebben Jemenitische veiligheidsmedewerkers gezegd. Volgens hen waren de mannen strijders van Al-Qaida.

De aanvallers gooiden granaten naar de toegangspoort en bestormden vervolgens al schietend het gebouw, waar vaak Al-Qaidastrijders worden opgesloten. Volgens een ooggetuige hebben de aanvallers een aantal gevangenen bevrijd en meegenomen. Zeven medewerkers van de inlichtingendienst en een 7-jarig kind kwamen om het leven, evenals drie vrouwen die in het pand aan het werk waren.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is vooralsnog niet opgeëist, maar veiligheidsmedewerkers vermoeden dat Al-Qaida achter de aanslag zit. Inmiddels zijn acht personen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanval.

In Jemen komen ontsnappingen uit gevangenissen vaker voor. In 2003 ontsnapten tien mannen uit dezelfde gevangenis in Aden. Een van hen werd later veroordeeld voor de betrokkenheid bij een aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole, waarbij zeventien Amerikaanse matrozen om het leven kwamen.

In 2006 ontsnapte 23 prominente Al-Qaidastrijders uit een andere gevangenis in Jemen, waardoor de macht van de Jemenitische tak van Al-Qaida toenam. De Jemenitische tak ging in januari 2009 samen met de Saudische tak van Al-Qaida. Samen vormden ze Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland.