Stichting verdedigt lespakket sms'en

Stichting Media Rakkers, de bedenker van de vrijdag gelanceerde campagne 'Slim SMS'en' vindt de kritiek op het lesmateriaal onterecht en ongeloofwaardig. Dat laat de stichting vrijdag in een reactie weten.

Het lespakket werd vrijdag flink onder vuur genomen. Achter het lespakket zou de brancheorganisatie van sms-aanbieders zitten, de Stichting SMS Gedragscode. De sms-aanbieders zouden kinderen juist misleiden waardoor ze zonder er erg in te hebben sms-abonnementen kopen.

Het net afgetreden SP-Kamerlid Ada Gerkens zou het lespakket in ontvangst nemen, maar zegde af. In NRC Handelsblad stelt zij vrijdag dat ze vindt dat de campagne zich op te jonge kinderen richt en te weinig aandacht heeft voor de rol van de industrie bij het verleiden van jongeren tot dure sms-abonnementen.

Leerlingen worden in het pakket gewezen op de verschillende soorten mobieltjes die te krijgen zijn, zegt ze. "Als dit op de school van mijn kinderen gebruikt zou worden, zou ik boos worden", aldus Gerkens in de krant.

Stichting Media Rakkers zegt echter zelf contact te hebben gezocht met SMS Gedragscode met het doel 'de providers van sms-diensten te betrekken bij het ontwikkelen van informatie en educatie aan kinderen'. "Op deze manier worden deze partijen tevens zelf bewust van de problematiek en nemen zij verantwoordelijkheid voor hun diensten."

De stichting stelt redactioneel onafhankelijk te zijn en voornamelijk gefinancierd te worden door de Europese Commissie. "Dat betekent dat Stichting SMS Gedragscode geen enkele invloed heeft kunnen uitoefenen op de inhoud van het lesmateriaal."

Bovendien is de kritiek van Gerkens dat het materiaal op te jonge kinderen is gericht onterecht, stelt Media Rakkers. "Al 25 procent van de 6- tot en met 8-jarigen bezit een mobiele telefoon. Er wordt bovendien tevens materiaal aangeboden voor middelbare scholen voor jongeren tot 16 jaar. Zij was daar sinds begin juni van op de hoogte, net als van de samenwerking met Stichting SMS Gedragscode."

Stichting verdedigt lespakket sms'en
Stichting verdedigt lespakket sms'en (Foto: Novum)