Selectie Oranje mist twaalfde man

De internationals van het Nederlands elftal hekelen het gebruik van de vuvuzela's, wat niet voor het Oranje-legioen geldt. Het mag overigens geen verrassing zijn dat het aantal meegereisde supporters veel kleiner is dan twee jaar geleden. Toen nam Oranje deel aan het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland.

De spelers missen de grote aantallen fans, maar de Zuid-Afrikaanse beleving van het WK voetbal maakt volgens hen een heleboel goed. "De mensen vallen me hier het meeste op. Er straalt zoveel geluk en liefde van ze af. Ik vind het een prachtige ervaring," liet Dirk Kuyt in De Pers weten. De aanvaller krijgt bijval van Gregory van der Wiel. "Ik had geen idee wat ik me erbij moest voorstellen om in Afrika te voetballen. In Nederland zie je dat de straten allemaal oranje zijn versierd, hier komt de sfeer uit de mensen zelf. Het is echt fantastisch."

Joris Mathijsen kijkt anders tegen het gemis van de fans aan. "Tegen Denemarken hebben we de meeste moeite gehad met de omstandigheden. Die vuvuzela’s mogen ze wat mij betreft meteen afschaffen. Bij de doelpunten en het eindsignaal gebeurde er niks, omdat niemand iets hoorde. We missen echt de twaalfde man, die normaal heel erg aanwezig is."

Ook Nigel de Jong merkte het gemis van het legioen op. "Ik heb nog niet echt het WK-besef. Dat heeft voornamelijk te maken met het lawaai tijdens de wedstrijden, alles is op één niveau. Daardoor blijven die wedstrijden onbereikbaar, het komt niet binnen. Bovendien is het ook niet zoals twee jaar terug, toen alle straten in Zwitserland oranje waren."