Crimineel slaat vaak toe in buurt vorig adres

In tegenstelling tot wat bij de politie vaak wordt gedacht, kiezen criminelen vaak hun voormalige woonwijk uit als werkterrein. Zelfs als ze al jaren geleden zijn verhuisd, keren ze nog terug naar hun voormalige woonomgeving om daar in te breken, auto's te kraken of een zedendelict te plegen.

Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van de politie en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Tot nu toe werd volgens onderzoeker Wim Bernasco aangenomen dat criminelen vooral in hun huidige woonwijk toeslaan of op willekeurige plekken.

In een op de drie gevallen zou een crimineel in zijn eigen buurt werken. Als een crimineel twee jaar in een buurt heeft gewoond en er minder dan twee jaar geleden is vertrokken, is de kans dat hij daar toeslaat net zo groot.

Rechercheurs doen er volgens de onderzoeker daarom goed aan meer aandacht te besteden aan voormalig bewoners van een gebied. Criminelen kiezen voor hun oude buurt omdat ze de doelwitten en vluchtroutes beter kennen. Ook weten ze welke vormen van toezicht er zijn.

Voor het onderzoek werden gegevens van duizenden woninginbrekers, autokrakers, overvallers en geweldplegers nagetrokken.