[Giro] Weylandt wint, Vinokourov roze

Wouter Weylandt heeft de derde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg uit de Quick Step-ploeg bleef na 224 kilometer in Middelburg Graeme Brown van de Raboploeg en Robert Förster voor. De nieuwe leider in het klassement is Alexandre Vinokourov die door zijn oplettendheid Cadel Evans uit de roze trui reed.

In de etappe van Amsterdam naar Middelburg namen na enkele kilometers Olivier Kaisen en Jérôme Pineau de benen, waarna ze al snel gezelschap kregen van Tom Stamsnijder. Laatstgenoemde pakte onderweg bonificatieseconden, maar lang vooruit kon het trio niet blijven, omdat ze na 136 kilometer teruggepakt werden.

Bij het binnenrijden van Zeeland werd het peloton dankzij de wind uiteengeslagen. Onder meer Damian Cunego werd hier het slachtoffer van, zodat de Lampreploeg in de achtervolging moest. Ook waren er onderweg vele valpartijen waardoor het peloton uiteen gereten werd en Christian Vandevelde na een valpartij uiteindelijk op moest geven.

De eerste grote schifting was op dertig kilometer van de finish in Domburg waarbij vele renners op achterstand raakten. De tweede grote hindernis lag op ruim tien kilometer van de streep in Vlissingen waarbij bij het opdraaien van de boulevard een valpartij was. Onder meer Sky-kopman Bradley Wiggins lag hierbij, waardoor de Brit vier minuten verloor.

Ook rozetruidrager Cadel Evans verloor veel tijd, maar de Australiër kon zich herpakken en aansluiten bij de tweede groep. In de voorste groep zaten onder meer Vinokourov en David Millar die met behulp van de Columbia-ploeg de voorsprong op de tweede groep uitbreidde. In de sprint bleek Weylandt uiteindelijk de slimste te zijn door in de laatste bocht alle andere sprinters af te troeven en als eerste over de streep te komen. De voorste groep finishte uiteindelijk met 45 seconden voorsprong op de groep van Evans.

Uitslag derde etappe:

# Naam Ploeg Tijd
1 Wouter Weylandt (Bel) Quick Step 5:00,06
2 Graeme Brown (Aus) Rabobank z.t.
3 Robert Förster (Dui) Milram z.t.
4 Danilo Hondo (Dui) Lampre z.t.
5 Adam Blythe (GBr) Omega Pharma Lotto z.t.
6 André Greipel (Dui) Columbia z.t.
7 Linus Gerdemann (Dui) Milram z.t.
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas z.t.

 

Klassement na derde etappe:

# Naam Ploeg Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana 10:07,18
2 Richie Porte (Aus) Saxo Bank z.t.
3 David Millar (GBr) Garmin + 0,01
4 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 0,05
5 Marcel Sieberg (Dui) Columbia + 0,07
6 André Greipel (Dui) Columbia + 0,10
7 Matthew Goss (Aus) Columbia z.t.
8 Linus Gerdemann (Dui) Milram +0,12