Mogelijke oplossing voor conflict Thailand

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft maandag tijdens een speciale zitting van de senaat gezegd dat hij een 'routekaart' heeft geformuleerd om de politieke crisis in Thailand op te lossen. Wanneer het plan openbaar wordt gemaakt is niet bekend. Abhisit staat onder grote druk om de politieke impasse te doorbreken, nu delen van de Thaise hoofdstad Bangkok al acht weken lang lamgelegd worden door anti-regeringsdemonstranten.

De premier wil ideeën uit alle delen van de samenleving in het plan meenemen. "Om een politieke oplossing te vinden, moeten we naar meningen van alle partijen luisteren en niet alleen naar de mening van één groep", zo zei hij. Tot op heden heeft Abhisit alleen aangeboden om aan het eind van het jaar verkiezingen uit te schrijven. Hij verwierp eisen van de roodhemden die eerder verkiezingen wilden en schortte gesprekken met de demonstranten publiekelijk op.

De leiders van de roodhemden, die hebben gezworen in de straten van Bangkok te blijven bivakkeren totdat hun eisen worden ingewilligd, zeiden maandag dat een oplossing voor het conflict afhankelijk is van verschillende factoren. "Het woord 'routekaart' kan van alles betekenen", zei Weng Tojirakarn, een van de protestleiders. "Betekent het een grondwetswijziging of slechts oplossingen voor de economische problemen en de politieke patstelling? De regering moet al deze problemen aanpakken als zij een routekaart lanceert."

Vicepremier Suthep Thaugsuban zei dat het plan van de regering een politiek compromis kan bieden, maar alleen als de autoriteiten het gevoel hebben dat er geen risico op geweld meer is. "Het principe is dat als het land rustig is, mensen geen partij meer kiezen en klaar zijn om zich te houden aan de regels, zoals in andere democratische landen, de premier waarschijnlijk zal beslissen om het parlement te ontbinden."

Zondag zei Abhisit dat de regering zich voorbereidde op het ontruimen van het zakendistrict van Bangkok. "We geven een duidelijk signaal dat we de mensen genoeg tijd hebben gegeven om weg te gaan. We zijn nu bezig met het afsluiten van het gebied (...) voordat we er binnengaan", aldus de premier. Wanneer de ontruiming precies zal plaatsvinden was onduidelijk.