[NHL playoffs] Penguins winnen van Canadiens

De Pittsburgh Penguins zijn de playoffserie tegen de Montreal Canadiens, die verrassend de als eerste geplaatste Washington Capitals uitschakelden, goed begonnen. Er werd thuis met 6-3 gewonnen en dat was met name te danken aan de powerplay. Waar Washington uit 32 mogelijkheden slechts éénmaal wist te scoren, wisten de Penguins vannacht maar liefst vier powerplay goals te maken uit vier mogelijkheden.

Verder bleek goalie Jaroslav Halak, die van de laatste 134 schoten op doel van de Capitals er 131 wist te stoppen, geen probleem. Na vijf goals uit achttien schoten op doel werd Halak vervangen door Carey Price. Deze wist nog drie reddingen te maken, maar het was al te laat in de wedstrijd om nog van invloed te zijn op de eindstand.

De Montreal Canadiens kwamen nog wel op voorsprong in de eerste periode. Na vier en een halve minuut spelen maakte rookie verdediger PK Subban, die vrijwel het hele seizoen bij AHL-team Hamilton Bulldogs speelde, de 1-0 met een afstandsschot. Vervolgens kwam de powerplay van Pittsburgh echter los met goals van Sergei Gonchar en Jordan Staal. Wat vooral opviel was dat de Penguins niet vaak op doel schoten, maar wel vanuit goede positie, en nadat zij de puck veelvuldig hadden rondgepasst om de verdediging en de goalie uit positie te spelen.

In de tweede periode gingen de Penguins daarmee door, en dat leidde tot wederom een powerplay-treffer van verdediger Kris Letang. De Canadiens deden nog wel wat terug door de 3-2 te scoren via Michael Cammalleri, maar drie minuten later herstelde Craig Adams de marge van twee goals alweer.

Ook in de derde periode wist de powerplay van de Penguins toe te slaan. Verdediger Alex Goligoski wist te scoren nadat de Penguins de Canadiens weer even hadden zoekgetikt. Brian Gionta maakte nog de 5-3 waardoor de Canadiens nog even zicht hadden op de overwinning. Dit deed ze besluiten om goalie Price van het ijs te halen voor een extra aanvaller, maar dit leverde slechts een tegengoal in het lege net op van veteraan Bill Guerin.