Weer celstraffen geëist tegen mensenhandelaren

Tegen drie leden van een bende mensenhandelaren zijn straffen geëist tot vijftien maanden cel. Vorige week werden tegen drie andere leden van de groep, onder wie de hoofdverdachte, straffen geëist tot drie jaar cel. De verdachten zouden tientallen illegaal in Nederland verblijvende Indonesiërs onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk hebben gezet.

De illegalen moesten in Den Haag in provisorisch in elkaar gezette keukens etenswaren voor toko's maken. Ze maakten lange werkdagen, verdienden twee euro per uur en sliepen op matrassen naast etenswaren die lagen te drogen, en moesten ook nog eens veel huur betalen. Het krioelde in het pand aan de omgeving van de Haagse Markt van het ongedierte.

Het Functioneel Parket eiste vijftien maanden cel tegen een 30-jarige vrouw uit Den Haag, de voormalige vriendin van de 46-jarige hoofdverdachte. Zij bracht regelmatig nieuwe illegalen binnen, wetende onder welke omstandigheden zij aan het werk werden gesteld.

Een 39-jarige man en een 26-jarige vrouw uit Rotterdam worden verdacht van het helpen bij het illegale verblijf van Indonesiërs. Het gaat om de dochter en schoonzoon van de hoofdverdachte, zij hoorden een werkstraf van 240 uur en een geldboete van tienduizend euro tegen zich eisen.

Vorige week werd tegen de hoofdverdachte drie jaar cel geëist. Zijn 38-jarige vrouw moet van justitie anderhalf jaar de gevangenis in. Tegen een 39-jarige medeverdachte, die zelf maandenlang een illegale werknemer was maar daarna hielp bij de handel, werd een jaar geëist.

Op 10 juni moeten nog vijf andere verdachten zich voor de politierechter verantwoorden. Zij werden in oktober 2009 aangehouden in Gouda en Rotterdam.