Te veel kindermishandelingszaken voor NFI

Door gebrek aan gespecialiseerd personeel neemt het Nederlands Forensisch Instituut al sinds september geen nieuwe kindermishandelingszaken meer in behandeling. Honderden ernstige misbruik- en mishandelingszaken blijven volgens de Volkskrant hierdoor liggen.

De zaken die het Openbaar Ministerie aandraagt lopen veel vertraging op. In Nederland zijn vier artsen gespecialiseerd in kindermishandeling. Twee daarvan werken bij het NFI en twee bij de Forensische Polikliniek Kindermishandeling in Utrecht.

Jaarlijks zijn er vijfhonderd kindermishandelingszaken waarbij medisch-forensisch onderzoek nodig is. Het NFI kan volgens de krant slechts 25 complexe zaken per jaar behandelen. Daarnaast is er ruimte voor 75 telefonische consulten per jaar. De Forensische Polikliniek Kindermishandeling kan enkele tientallen zaken per jaar aannemen.

Directeur van de polikliniek Jules Mulder zegt in de krant dat er veel aandacht is voor het melden van kindermishandeling, maar dat het na het signaleren mis dreigt te gaan. Hij vreest dat kinderen door misdiagnoses niet uit huis worden geplaatst terwijl dat wel nodig is of omgekeerd.

Een arts van de polikliniek wijst er in de krant op dat de kennis heel gespecialiseerd is. Zo zouden veel kinderartsen niet eens weten hoe een maagdenvlies eruit hoort te zien en kunnen ze een normale inkeping in het vlies herkennen als teken dat een kind is verkracht.