Links wint regionale verkiezingen Frankrijk

De socialistische PS en haar bondgenoten hebben gisteren in de tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk opnieuw een overwinning geboekt. Links kreeg 54 procent van de stemmen. De conservatieve UMP van president Nicolas Sarkozy kwam uit op 35,3 procent. De opkomst was, net als bij de eerste ronde van de verkiezingen, erg laag. Slechts 51 procent van de Fransen ging naar een stemlokaal. Vorige week maakte zelfs maar 46 procent de stembusgang.

Later vandaag heeft Sarkozy een onderhoud met premier François Fillon om een antwoord te formuleren op de nederlaag die de UMP, waartoe Sarkozy en Fillon beiden behoren, heeft geleden. Claude Guéant, de chef-staf van de president, verwachtte een 'bescheiden' personeelswisseling in de regering.

Fillon zei dat de uitslag van de verkiezingen erop wijst dat de Fransen zich zorgen maken. "Ik neem mijn deel van de verantwoordelijkheid daarvoor op me", zei de premier.

De socialisten profiteerden van hun samenwerking met andere linkse partijen, met name Europe Ecologie, een coalitie van groene partijen.

Het extreem rechtse Front National kwam uit op 9,5 procent van de stemmen. Het Front behaalde de beste resultaten in de Rivièra, het thuisgebied van oprichter Jean-Marie Le Pen en de regio Nord-Pas de Calais waar zijn dochter Marine een steeds prominentere rol vertolkt.

De uitslagen per regio wijzen er op dat de linkse partijen de door hen gehoopte 'grand slam' op één regio na hebben binnengehaald. Van de twee regio's die zij in handen hadden, hebben de conservatieven namelijk alleen de Elzas weten te behouden. Corsica ging over naar links.

Veel Franse kiezers zijn ontevreden over de manier waarop de regering-Sarkozy de economische crisis aanpakt. Fillon zei dat de Fransen zich zorgen maken over hun pensioenen en andere sociale vangnetten. Maar hij waarschuwde dat hervormingen niet kunnen uitblijven. "Wij regeren een groot land als Frankrijk niet volgens het ritme van lokale verkiezingen", zei hij.