Eeuwenoude schepen ontdekt in Oostzee

Het gasbedrijf dat onder de zeespiegel een gaspijpleiding aanlegt tussen Duitsland en Rusland heeft op de bodem van de Oostzee tientallen eeuwenoude schepen gevonden. Dat heeft de Zweedse erfgoedraad vandaag bekendgemaakt.

De raad zei dat de meeste schepen stammen uit de achttiende en negentiende eeuw. Eén wrak zou bijna achthonderd jaar oud zijn. Van drie schepen, die op een diepte van honderddertig meter ondersteboven op de zeebodem liggen, zou de romp nog intact zijn.

Of de wrakken geborgen zullen worden is onbekend, maar wel liet de raad weten te hopen dat duikers de schepen gaan onderzoeken. Mogelijk hebben de wrakken grote historische waarde. "De inhoud kan ons veel vertellen over het dagelijks leven in die tijd", aldus Peter Norman van de erfgoedraad.

In de Oostzee liggen vele duizenden schepen, stammend uit middeleeuwse tijden tot de wereldoorlogen van de twintigste eeuw. Veel wrakken verkeren in een goede staat, omdat in de Oostzee geen wormen leven die houten scheepswanden aantasten.

Het consortium Nord Stream, dat een twaalfhonderd kilometer lange pijpleiding aanlegt, ontdekte de wrakken tijdens een analyse van de zeebodem ten oosten van het Zweedse eiland Gotland.